Veelgestelde vragen over zwemlessen


Heeft u vragen over onze zwemlessen, over het inschrijfproces, de wachtlijsten, onze lesmethode of onze diploma-eisen? Hieronder vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen over zwemles bij het Geusseltbad Maastricht. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met onze informatiebalie. 

De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is vier tot vijf jaar oud. Maar hoe eerder een kind went aan water, hoe beter. De meeste kinderen die verdrinken zijn immers tussen de nul en vier jaar oud, aldus De Nationale Raad Zwemveiligheid. Daarom biedt het Geusseltbad ouder-kind zwemlessen op verschillende niveau’s voor kinderen vanaf 8 weken t/m 3 jaar oud. In deze lessen raken kinderen alvast vertrouwd met het water, wat een uitstekende voorbereiding is op de reguliere zwemlessen.

U kunt uw kind aanmelden voor A-zwemlessen via deze link. U dient eerst een account aan te maken (‘aanmelden als nieuwe gebruiker’). Vervolgens klikt u de soort zwemles (1 of 2x per week) en dag van uw voorkeur aan. Heeft u geen voorkeur voor een specifieke dag? Kies dan voor de algemene wachtlijst. Hoe flexibeler u kunt zijn, hoe sneller uw kind doorgaans kan starten.

Voor B- of C-zwemlessen kunt u zich aanmelden bij de informatiebalie van het Geusseltbad. Aan de hand van voorzwemmen wordt het niveau waarop uw kind kan starten/instromen bepaald.

Elke maand behalen 20 à 30 kinderen uit de diverse lesgroepen hun A-diploma in het Geusseltbad. Zodra er ruimte vrijkomt in de lesgroep van uw keuze ontvangt u een oproep per e-mail of telefoon. U dient deze zo spoedig mogelijk te bevestigen om teleurstelling te voorkomen. Hoe lang u moet wachten op deze oproep hangt af van de populariteit van de gekozen lesgroep, uw plek op de wachtlijst en het aantal kinderen dat per maand in de betreffende lesgroep afzwemt. Hoe flexibeler u kunt zijn wat betreft de mogelijke lesdagen en lestijden, hoe sneller er doorgaans gestart kan worden. Zo zijn de wachtlijsten voor de lesgroepen op zaterdag langer dan die voor doordeweekse lessen. Wanneer u zich inschrijft voor de algemene wachtlijst, kunnen wij uw kind doorgaans sneller plaatsen.

Kinderen die bij het Geusseltbad hun A-diploma halen, kunnen direct doorstromen naar de zwemlessen voor het B-diploma.

Het kan voorkomen dat u een oproep ontvangt voor andere beschikbare plekken, omdat wij u graag de mogelijkheid willen bieden om eventueel sneller te starten dan op de dag van uw voorkeur. Heeft u geen interesse in de plek, dan hoeft u niet te reageren. U blijft uiteraard gewoon op de wachtlijst staan van uw voorkeur.

Om uw kind alvast voor te bereiden op de zwemlessen bij het Geusseltbad, bieden wij gratis watervrijlessen aan voor alle kinderen die op de wachtlijst staan. Tijdens deze lessen ga je samen met je kind het water in. Onder begeleiding van een zweminstructeur, krijg jullie speelse oefeningen zodat jouw kind alvast vertrouwd raakt met alle aspecten van het water. Denk hierbij aan onderwater gaan, drijven, spetteren en springen.

De watervrijles is elke zondag van 08:30 tot 09:00 uur (gratis voor alle kinderen op de wachtlijst, ouders betalen recreatief tarief).

De snelheid waarmee een kind zijn/haar diploma’s behaald, is uiteraard afhankelijk van veel verschillende factoren. Zo duurt het soms even voordat een kind zich vertrouwt voelt in het water en pikt het ene kind de techniek makkelijker op dan de ander. Dankzij onze EasySwim lesmethode en de bijbehorende zwempakjes voelen kinderen zich (sneller) veilig en vertrouwd in het water en ervaren ze spelenderwijs waaróm ze iets op een bepaalde manier moeten doen. Dat past bij de logica van een kind, waardoor de lesstof beter blijft hangen. Ook staat de zweminstructeur of -instructrice bij de kinderen in het zwembad, wat zorgt voor betere ondersteuning, meer persoonlijke aandacht en een hoger leerrendement. Uitgangspunt voor het gemiddelde kind om diploma A te halen is een lesduur van in totaal 48 klokuren. Voor diploma B staan 12 klokuren en voor C nog eens 12 klokuren.

Nee, alleen met het Nationaal Zwemdiploma A, B én C is je kind echt voorbereid op een leven lang zwemplezier. Met de komst van de zwemparadijzen met wildwaterglijbanen en veel nieuwe vormen van recreatie in, op en bij het water, hebben kinderen andere vaardigheden nodig dan vroeger. Die andere vaardigheden leren kinderen vooral tijdens de lessen die voorbereiden op het zwemdiploma C. Anders dan vroeger, toen er nog alleen diploma A en B waren, hebben kinderen dus ook echt diploma C nodig. Dit is de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Het is belangrijk dat uw kind tijdens de zwemles goed passende badkleding draagt. Dat zit lekker en is hygiënisch. Het soort of merk maakt niet uit. Vanwege het gebruik van het EasySwim-zwemvest, raden we voor meisjes aan om een bikini of zwembroek te dragen en geen badpak; dat is bijvoorbeeld handiger als het kind naar het toilet moet. Dit is natuurlijk niet meer van toepassing zodra het EasySwim-zwemvest niet meer gebruikt wordt tijdens de les (bij B en C).

U kunt met de zweminstructeur afstemmen of en wanneer een chloorbrilletje gebruikt mag worden tijdens de lessen. Bij het diplomazwemmen is een zwembrilletje niet toegestaan (behalve bij de borst- en rugcrawl). De reden? Als je kind onverwacht in het water terecht komt, heeft hij/zij ook geen zwembrilletje op en moet je kind zich kunnen redden.

Wij werken met een handig leerlingvolgsysteem, waarmee de instructeurs én de ouders de prestaties en vorderingen bij kunnen houden van de leszwemmers. Dit zorgt voor een duidelijk beeld van het niveau en laat zien waar uw kind goed op scoort en waaraan er eventueel nog gewerkt moet worden. Extra oefenen kan bijvoorbeeld tijdens ons gratis oefenuurtje op zondag van 11:30 tot 12:30 uur (gratis voor alle zwemles-kinderen, ouders betalen recreatief tarief). Aanmelden voor het oefenuurtje kan hier.

Zit uw kind al op zwemles? Log hier in op het Leerlingvolgsysteem

Voor elk diploma gelden verschillende eisen. In de volgende downloads kunt u deze terugvinden: Zwemdiploma A | Zwemdiploma B | Zwemdiploma C

(Other languages: Requirements swimming certificates | Anforderungen Schwimmabzeichen | Epreuves brevet de natation)

De doelstelling van gekleed zwemmen is het nabootsen van een realistische situatie waarin een kind terecht kan komen. Daarmee zorg je ervoor dat kinderen niet in paniek raken als deze situatie zich daadwerkelijk voordoet. Als je kleding aan hebt, plakt dat aan de huid. Een kind kan daarvan in paniek raken als hij/zij dat niet gewend is. Een kind dat per ongeluk in het water terecht komt, draagt normale dagelijkse kleding en geen zwemkleding. Daarom wordt tijdens het diplomazwemmen getoetst of een kind zich ook gekleed kan redden.

Het is van groot belang dat alle kinderen en jongeren veilig kunnen zwemmen. Wilt u uw kind graag zwemdiploma’s laten halen maar heeft u hier niet voldoende middelen voor? Jeugdfonds Sport Limburg kan u wellicht een steuntje in de rug geven. Limburgse kinderen en jongeren die opgroeien in een gezin waar niet voldoende middelen zijn om te kunnen sporten en/of het zwemdiploma te halen, kunnen namelijk een vergoeding ontvangen vanuit dit fonds. Jeugdfonds Sport Limburg kan maximaal € 225,- per 12 maanden, per kind vergoeden. Indien u een aanvraag wenst in te dienen bij het fonds verzoeken wij u om dit direct te doen: ook als uw kind nog op de wachtlijst staat van het zwembad.

Een beroep op het Jeugdfonds Sport kan uitsluitend worden gedaan door een intermediair. Een persoon die professioneel betrokken is bij de opvoeding, begeleiding of scholing van de jongere. Dit kan bijvoorbeeld zijn: de medewerker van een consultatiebureau, de leerkracht, de schoolarts, de (jeugd)hulpverlener, de maatschappelijk werker van een welzijnsinstelling, MEE Limburg, Stichting Leergeld of een gezondheidsorganisatie.

This post is also available in: Engels